Ruth Marthaförening

Finlands Svenska Marthaförbunds årsmöte i Borgå

29.05.2023 kl. 12:23
27.5.2023 var Ruths ordförande Mia på plats i Borgå för att delta i förbundets årsmöte.

En hel helg fylld med marthaskoj summerar sista helgen i maj när jag, Mia, besökte Borgå och Konstfabriken för att delta i förbundets årsmöte.

Jag åkte ner med Närpesnejdens marthaförening i en minibuss som de bokat för hela helgen. Det bästa med marthaevenemang är alltid att du behöver inte känna en enda person på förhand för att känna dig som en i gänget när du är omringad av marthor. 

Närpesnejden hade ordnat med program både på vägen till Borgå och på vägen hem. Och många idéer för gemensamma träffar och evenemang de kommande åren föddes under bussresan ner och upp. 

Fredagskvällen i Borgå bestod av frågesport och barrunda som Borgåmarthorna hade ordnat. Det var mysigt att träffa marthor från hela svenskfinland redan kvällen innan mötet. 

Lördagen började med anmälning, marthatorg, föreläsningar och kaffe med dopp. Det är alltid ett friare program innan lunch och drop in för alla marthor. På marthatorget kunde man se delar av de projekt som förbundets personal just nu arbetar med. Det är intressant att få en liten inblick i de olika projekten som förbundet har på gång. Även föreläsningarna baserade sig på de olika temana som projekten berör. 

Efter mingel och kaffe med många marthor och en underbar lunch började själva årsmötet. Andrea Hasselblatt och Camilla "Milla" Komonen höll i trådarna och ledde oss genom hela mötet med allt från val av ny ordförande och godkännade av budget till beslut om uttalanden kring snödumpning i Östersjön och verksamhetsplan för kommande år. Till posten som förbundets nya ordförande valdes Mia Hafrén. 

Jag hade även anmält mig till kvällsfesten så efter mötet gick jag tillsammans med Linda, Malax mittemellan marthornas ordförande, till hotellet och böt om och träffade även några andra marthor som vi sedan gick tillbaka till Konstfabriken med. 

Kvällsfesten bestod av fina musikframträdanden, skådespeleri, uppvaktningar och även utdelning av de årliga marthagärningarna. Under kvällsfesten serverades en trerättersmiddag som var av fin kvalitet. Många skratt och fina samtal med andra marthor hann jag med under kvällen. 

Vi (några marthor) avslutade lördagen med en promenad längs ån tillbaka till hotellet. 

På söndag hann vi ännu med en rundtur i Borgå innan vi påbörjade bussresan hemåt. Lunchen hade Närpesnejden bokat i Tavastehus och där hann vi även gå runt och njuta av vyerna innan vi fortsatte resan. Vi tog även en kaffepaus i Iittala innan vi kom tillbaka hem till Österbotten. 

Jag kan varmt rekommendera att delta i årsmöten! Det är så roligt att träffa nya och gamla bekantskaper, du kan sätta dig bredvid vem som helst, njuta av skratt och småprat och komma hem med en massa ny inspiration för marthalivet. 

Nästa år hålls årsmötet i Vasa (4.5.2023). Jag hoppas vi ses där!

 

Mia Salminen
Kontaktuppgifter

Ruth marthaförening rf

ruthmarthaforening@gmail.com

Instagram: @ruthmarthaforening

Mia Salminen

Ordförande

 

Jenna Matintupa

Vice ordförande

   

Ann-Catrin Granroth

Sekreterare